Bedrägeribekämpning - vanliga frågor och exempel
Kända fall av bedrägerier
Nätfiske, vishing och smishing - auktoriseringsbedrägerier genom social manipulation
Nätfiske, vishing och smishing - auktoriseringsbedrägerier genom social manipulation

I takt med att tekniken går framåt gör också metoderna som används för att lura andra det. Denna artikel ger tips för förbättrad säkerhet.

Safello avatar
Skrivet av Safello
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Vad är det?

Phishing: Den vanligaste bedrägliga metoden för att stjäla data är phishing eller nätfiske där ett e-postmeddelande ser ut som om det kommer från en pålitlig person eller enhet för att locka dig till att klicka på en länk eller ladda ner något, för att till exempel stjäla dina lösenord. Denna typ av bedrägeri kan involvera olika metoder som att stjäla inloggningsuppgifter, utnyttja svaga lösenord eller att få dig att installera skadlig programvara genom nätfiske.

Smishing eller SMS phishing (SMS-fiske på svenska) fungerar som ovan beskrivna bluff och har samma mål men istället för ett samtal eller e-post får du ett SMS med en länk.

Vishing eller voice phishing (röstfiske på svenska) innebär att bedragare använder telefonsamtal för att lura och manipulera offer till att avslöja känslig information eller utföra bedrägliga handlingar.

Ditt BankID kan stjälas!

Läs mer om detta och säkerhet på https://www.bankid.com/privat/taenk-pa-saekerheten

Vanliga tekniker som används inkluderar att utge sig för betrodda enheter (banker, statliga myndigheter, elbolag, postväsendet etc.), skapa en känsla av brådska och använda social ingenjörsteknik för att utnyttja mänskliga sårbarheter.

Hur du skyddar dig själv

Var vaksam med din personliga information:

• Undvik att dela känslig information som lösenord, personnummer eller ekonomiska uppgifter via telefon om du inte initierade samtalet och verifierade mottagarens legitimitet.

• Var försiktig när du tillhandahåller personlig information på webbplatser och se till att de är säkra (HTTPS) och legitima.

• Granska regelbundet dina finansiella rapporter och kreditupplysningar för misstänkta aktiviteter eller avvikelser.

Stärk dina autentiseringsmetoder:

• Använd starka, unika lösenord för varje onlinekonto och överväg att använda en lösenordshanterare för att skapa och lagra dem på ett säkert sätt.

• Aktivera multi-factor authentication (MFA) när det är möjligt, vilket lägger till ett extra lager av säkerhet genom att kräva ytterligare verifieringssteg.

Var försiktig med oönskad kommunikation:

• Lita inte på oönskade telefonsamtal, e-postmeddelanden eller meddelanden som begär känslig information eller uppmanar dig att vidta omedelbara åtgärder.

• Verifiera självständigt äktheten av den som ringer eller avsändaren genom att kontakta organisationen direkt med hjälp av officiella kontaktuppgifter.

Utbilda dig själv och håll dig uppdaterad:

• Håll dig informerad om de senaste bedrägerierna och bedrägeriteknikerna genom att regelbundet läsa säkerhetsbloggar, nyhetsartiklar och officiella meddelanden från pålitliga källor.

• Var skeptisk till ovanliga förfrågningar, särskilt de som involverar finansiella transaktioner eller delning av personlig information.