Ransomwarebedrägerier
Uppdaterad för mer än en vecka sedan

Först rapporterad: 2019-09-19

Bedrägeribeskrivning:

Ransomware är en form av skadlig programvara som gör det möjligt för cyberbrottslingar att hålla din dator, eller filer på den, gisslan emot lösen. Detta är vanligtvis mycket värre än ett genomsnittligt spionprogram eller skräppost eftersom bedragarna bakom ransomware begär pengar för att tillåta dig att få åtkomst till dina filer. Du kan få den här typen av skadlig programvara via e-postbilagor eller genom att ladda ned otillförlitliga filer via webben.

Cirka 70 procent* av ransomware delas manuellt av människor bland vänner och kontakter via sociala medier. Det är lätt att se varför, eftersom människor är mer benägna att klicka på en länk eller att ladda ner mjukvara om den rekommenderas av någon de känner.

Så här kan det gå till: Du ser ett nytt inlägg från en vän eller från en betrodd familjemedlem och du klickar på det. Kanske öppnar det en e-postbilaga, eller tar dig till en webbplats. När du vidtar åtgärder hämtas skadlig programvara ned till din enhet utan din vetskap. Senare kan du slå på din PC eller mobilenhet, för att se en skärm som kräver betalning för att komma åt dina filer eller för att inte sprida dem vidare. Detta kan ta formen av ett falskt meddelande om brottsbekämpning eller vara ett direktmeddelande från bedragarna, vilket är avsett att skrämma dig.

Bedragaren kan också hävda att hen har spelat in intima videos av dig eller att din webbläsarhistorik har sparats och kommer att offentligöras, om du inte betalar en lösensumma. Det här kallas ibland för 'sextortion'.

Du bryter inte emot några lagar men bedragarna gör det.

Det här meddelandet från din vän på sociala medier kommer sannolikt inte från denne. Tänk också på att din vän kanske har skickat meddelandet, cyberbrottslingar kan dock ev. använda sig av påtryckningar eller social ingenjörskonst, för att få människor att sprida den skadfliga programvaran vidare.

Rättsväsendet skulle aldrig att skicka ett meddelande som det i ovanstående scenario, och även om du skulle skicka pengarna finns det ingen garanti för att bedragarna låser upp dina filer eller enheter när du redan har betalat dem.

Hur man kan förhindra att denna typ av bedrägeri inträffar:

1. Ladda inte ned saker från osäkra länkar.

2. Håll din webbläsare och operativsystemet uppdaterade.

3. Gör säkerhetskopior av dina filer.

4. Ha alltid omfattande säkerhetsprogramvara som kontrollerar länkarna på sociala medier, innan du klickar på dem.

Åtgärder att vidta om du skulle bli offer för ransomware:

1. Överväg att ta din enhet till lokala proffs inom datortjänster. Detta är en mycket vanligt bedrägeri så de har troligtvis sett det tidigare och kan ge dig vägledning.

2. I värsta fall, om du har säkerhetskopierat dina filer, kan du alltid ta bort och byta ut hårddisken på din dator och ladda om dina säkerhetskopior.

Att betala utpressarna kan utsätta dig för ännu fler bedrägerier i framtiden.